skip to Main Content

Overnamefinanciering

Om een overeenkomst tot koop of verkoop van een bedrijf succesvol af te ronden, zal er uiteindelijk geld op tafel moeten komen. Dit geldt voor jou wanneer je met een verkopende partij overeenstemming hebt om een bedrijf over te nemen, maar ook voor de kandidaat-koper aan wie jij jouw bedrijf wilt verkopen. Niet zelden gaat een transactie waaraan lang gewerkt is, en waar beide partijen willen tekenen, niet door omdat de financiering niet voor elkaar is.

Als integraal adviesbureau zorgen wij ervoor dat er geen losse eindjes zijn. Naast de begeleiding van het overnameproces zelf, organiseren wij naar wens parallel de financiering van de transactie. Als onafhankelijk instituut met ervaren financieringsspecialisten kunnen wij putten uit een sterk netwerk met diverse banken, financiële instellingen en investeerders om altijd een passende financieringsoplossing te vinden, voor jou als koper of voor de kandidaat-koper van jouw bedrijf.

De kennis en inzicht die we opdoen gedurende het begeleidingsproces komt uitstekend van pas om het meest optimale financieringspakket te realiseren. Overigens adviseren en verzorgen wij ook financiering (vreemd vermogen en equity) voor bedrijven waar wij niet de overname zelf begeleiden.

arrow-right
Financieringsadvies zonder tijd of geld verspillen?
Elke dag adviseren wij honderden ondernemers!
Dit doen we met slimme oplossingen, zoals de online financieringsadviseur.

Research, research en nog meer research

Na een lange periode van research, onderhandelingen en nog meer research, is de kogel bijna door de kerk. Je staat op het punt een bedrijf over te nemen. Dit lange en complexe proces bevindt zich in de afrondende fase. De laatste punten en komma’s worden gezet en het enige dat nog resteert, is het plaatsen van de benodigde handtekeningen om de overname te bezegelen.

Je hebt goed nagedacht of het bedrijf dat je gaat overnemen past in de strategie en visie van jouw bedrijf. Tal van complexe vraagstukken zijn hierbij de revue gepasseerd. Maar heb je ook voldoende tijd en aandacht besteed aan de financiering van de op handen zijnde bedrijfsovername? In dit artikel lees je diverse mogelijkheden om een overname te financieren. Wil je weten welke financieringsmogelijkheden het beste bij jouw overname passen? Start dan hier de financieringswijzer.

Voer research uit
Overnamefinanciering via bank

Overnamefinanciering via de bank?

De meest traditionele manier van overnamefinanciering is aankloppen bij de bank om via een lening de overname te bekostigen. Banken zijn sterk gericht op het onder controle houden van risico’s en willen hierdoor nog wel eens terughoudend zijn in het verstrekken van kredieten.

Wanneer je een financiering bij een bank aanvraagt, dan zal je te allen tijde zeer goed beslagen ten ijs moeten komen. Een juiste documentatie, onderbouwt met actuele cijfers, is dan ook een vereiste om in aanmerking te komen voor een krediet of lening. Vaak zijn er betere alternatieven. Doorloop altijd even de financieringswijzer.

Financiering middels de vorige eigenaar

Het klinkt misschien vreemd, de bedrijfsovername financieren via de vorige eigenaar. Toch wordt er regelmatig gebruik gemaakt van deze vorm van overnamefinanciering. De verkopende partij wil immers graag van het bedrijf af en wil de deal niet af laten ketsen op een financiering die je niet rond krijgt met de bank.

Meestal wordt de financiering in de vorm gegoten van een achtergestelde lening. De verkoper, lees: de oud-eigenaar, loopt hierbij zeker enig risico, want mocht het mis gaan, dan staat hij meestal achter in de rij van schuldeisers. Je begrijpt vast en zeker dat deze vorm van overnamefinanciering er één is die zorgvuldig geregeld en vastgelegd moet zijn. IMK staat je graag met raad en daad terzijde tijdens dit proces. Informeer geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden die we je kunnen bieden op dit vlak.

financiering via de vorige eigenaar
arrow-right
Wat is het beste moment om uw bedrijf te verkopen?
Binnen enkele minuten inzicht door 16 korte vragen? Doe de verkoopwijzer en bekijk wat het beste moment is om uw bedrijf te verkopen. Klik hier om te beginnen.

Overnamefinanciering door investeerders?

Een derde manier om een bedrijfsovername te bekostigen is door gebruik te maken van investeerders. IMK heeft een uitgebreid netwerk dat bestaat uit onder andere banken en andere financiële instellingen. Tot dit netwerk behoren ook investeerders en wij brengen je natuurlijk graag in contact met deze groep. Je kunt voor investeerders kiezen als je de financiering met bijvoorbeeld de bank of een andere partij niet of slechts gedeeltelijk rond krijgt.

Investeerders durven het benodigde kapitaal vaak wel beschikbaar te stellen. De manier waarop zij dit doen is verschillend en varieert van het verstrekken van een geldelijke lening tot het verkrijgen van een deel van de aandelen van het bedrijf.

Wat is het verschil tussen prijs en bedrijfswaardering
Overnamefinanciering via bank

Er zijn ook nog andere mogelijkheden

Naast de hierboven genoemde mogelijkheden zijn er nog een aantal mogelijkheden om een bedrijfsovername te financieren. Zoals bijvoorbeeld crowdfunding & family and friends lending.

Crowdfunding is sterk in opkomst, maar is lang niet voor elke bedrijfsovername geschikt. Met alleen een goed plan kom je er niet. Je zal veel energie en tijd moeten steken in crowdfunding en enige kennis van zaken moeten hebben van dit verschijnsel. Een uitgebreid netwerk draagt zeker bij aan het succes ervan.

Wanneer de bank nul op het rekest geeft, dan is er wellicht een mogelijkheid om via familie en/of bekenden geld te lenen. De praktijk wijst uit dat het vaak niet mogelijk is om via deze manier voldoende geld bij elkaar te krijgen om de overname te financieren.

Financiering middels de vorige eigenaar

Naast de hierboven genoemde mogelijkheden zijn er nog een aantal mogelijkheden om een bedrijfsovername te financieren. Denk bijvoorbeeld aan crowdfunding of een family & friends lening.

Crowdfunding is sterk in opkomst, maar is lang niet voor elke bedrijfsovername geschikt. Met alleen een goed plan kom je er niet. Je zal veel energie en tijd moeten steken in crowdfunding en enige kennis van zaken moeten hebben van dit verschijnsel. Een uitgebreid netwerk draagt zeker bij aan het succes ervan.

Wanneer de bank nul op het rekest geeft, dan is er wellicht een mogelijkheid om via familie en/of bekenden geld te lenen. De praktijk wijst uit dat het vaak niet mogelijk is om

financiering via de vorige eigenaar
telefoon-icon
Betrouwbaar en goed hoeft niet duur te zijn!

Laat jouw gegevens achter en wij bellen je terug.
Of bel ons op: 088 - 999 00 00.

  Jouw gegevens zijn veilig. We zullen ze nooit aan derden verstrekken.

  Overnamefinanciering en de Belastingdienst

  Het zal je vast niet verbazen dat bij een bedrijfsovername de Belastingdienst niet uit het oog mag worden verloren. Zorg dat je ook wat dit onderdeel betreft de zaken goed op orde hebt. Wanneer je de zaken op het fiscale vlak niet goed geregeld hebt, dan kan dit verregaande gevolgen hebben. Zaken waar je hoogstwaarschijnlijk mee te maken krijgt en die aandacht verdienen zijn onder andere:

  • Overdrachtsbelasting
  • Omzetbelasting
  • Renteaftrek
  • Aan –en verkoopkosten

  Zorg dat je goed op de hoogte bent van de fiscale consequenties die een bedrijfsovername met zich meebrengt. De financieel specialisten van IMK kunnen je hier veel over vertellen. Aarzel niet om contact met hen op te nemen.

  Voer research uit
  Wat is het verschil tussen prijs en bedrijfswaardering

  Begin op tijd met het verkennen van de mogelijkheden!

  Wij raden je aan om niet pas in de laatste fase van een bedrijfsovername aandacht te schenken aan de financiering van de overname. Begin hier tijdig mee, want dit geeft rust. Bovendien is het prettig om vooraf duidelijk te hebben wat je mogelijkheden zijn. Meer dan eens bestaat deze financiering uit een combinatie van verschillende financieringsvormen. Laat je hierin dan ook bijstaan door onafhankelijke financiële experts.

  IMK heeft deze onafhankelijke financiële experts in huis. Met onze ervaring, kennis, netwerk en expertise vinden we altijd een passende financiersoplossing.

  Geïnteresseerd geraakt of wil je meer informatie ontvangen met betrekking tot overnamefinanciering? Neem dan, geheel vrijblijvend, contact op met ons op. Wij vertellen je graag wat we voor je kunnen betekenen!

  Lees hier de laatste nieuwsberichten
  Rijk: ‘Hoe geweldig is het dat iemand mee kan kijken terwijl je aan het opstarten bent’
  Arno: ‘Sparren leert mij hoe ik dingen anders kan doen, zelfs met 20 jaar ervaring als ondernemer’
  IMK Succesverhaal
  Romy: ‘In eerste instantie was ik sceptisch. Gelukkig werd ik positief verrast.’
  Hans: ‘Ja, die Zoom-momenten met mijn coach, daar heb ik echt wat aan gehad’
  Fatima: ‘Je kunt aangeven wat jouw vraagstuk is, en daar wordt dan vervolgens een coach bij gezocht’
  Eus: ‘Door de coachingsgesprekken van het IMK ben ik veel bewuster gaan nadenken over potentiële opdrachten’
  Felix: ‘Van elkaar leren en samen kijken hoe we verder komen. Dat is sparren voor mij’.
  Groei Tijdens Corona
  Bart schakelt ondanks groei tijdens corona toch IMK in: ‘Ik zou het iedere ondernemer aanraden.’
  MKB Noodlijn nog vaker inzetten
  Hoe gaat het met de kleine ondernemer? 
  AMvB tijdelijke Bbz vanaf 1 oktober 2021 
  Toiny: ‘Ik had zo weinig werk dat ik al op het punt stond om me te laten omscholen’
  De zaken lopen gesmeerd, totdat Covid-19 opduikt. Vanuit het IMK worden Cindy en haar man aan een coach gekoppeld.
  Dag van de Scheiding
  Mark: ‘Door de juiste mensen om je heen te verzamelen, worden deuren naar succes geopend’
  Cindy: ‘Scheiden en eigen onderneming hebben is complex. Het is dan fijn dat alles onder één dak geregeld kan worden.’
  Rob: ‘Mijn nieuwe business door sparren in snel tempo op de rails’
  Femke (38) twijfelde of ze haar vaste baan moest opgeven om te gaan ondernemen: ‘Het voelde als een vrije val’
  Suzanne: ‘Sparren geeft ons nieuwe en verhelderende inzichten om te groeien’
  Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact op!


   Jouw gegevens zijn veilig. We zullen ze nooit aan derden verstrekken.

   Bedrijfsovername

   Back To Top