skip to Main Content

IMK-Index: minder kleine ondernemers in de problemen

Met name kleine ondernemingen die direct afhankelijk zijn van het consumentenvertrouwen, zoals detailhandel en horeca, bevonden zich toen in zwaar weer. “Wat we in het tweede kwartaal van dit jaar juist zagen is dat het aantal bijstandsaanvragen van kleine ondernemers flink is gedaald”, licht Han Dieperink (algemeen directeur IMK) toe. “Het lijkt er op dat in het eerste kwartaal van 2012 het echte dal is bereikt. Absoluut een positieve ontwikkeling, die het midden- en kleinbedrijf ook echt nodig heeft. Maar laten we vooral nog niet te vroeg juichen. Ook hier geldt dat één zwaluw nog geen zomer maakt. Deze ontwikkeling sluit echter wel aan bij de constatering van het CBS vorige week dat Nederland technisch gezien uit de recessie is, met dank aan een economische groei van 0,3%.”

IMK-Index
De IMK-Index (fig. 1) eindigde in het tweede kwartaal van 2012 op 108, terwijl dat een kwartaal eerder nog 148 was. De index werd bij de introductie in 2008 op 100 gesteld en bereikte in maart 2010 een maximale stand van 234. In de zomer van 2011 daalde de IMK-Index naar 108. Op dat niveau is hij nu opnieuw geëindigd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met IMK, Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf: Brigitte van Tetterode-Buijs, 035 750 79 00, b.van.tetterode@imk.nl.

Back To Top