skip to Main Content

Garantie van de overheid voor kredietverlening wordt permanent

Uit een halfjaarlijkse enquête over kredietverlening blijkt dat bedrijven nog steeds veel moeite hebben om krediet te krijgen. Bedrijven die goede plannen presenteren moeten krediet kunnen krijgen, zeker in deze lastige economische tijden, aldus de bewindsman. De overheid kan helpen om banken over de streep te trekken door garant te staan voor een deel van de leningen.

Leningen vooral naar MKB
Bedrijven kunnen dankzij garanties van de overheid via de Garantie Ondernemersfinanciering (GO) €3 miljard aan kredieten bij banken krijgen. Ruim 80% van deze leningen gaat naar het midden- en kleinbedrijf. De borgstellingsregeling voor het MKB (BMKB) heeft inmiddels voor 2,6 miljard aan garanties uitstaan.

Overheid garant
De Garantie Ondernemersfinanciering (GO) is bedoeld voor leningen tussen €1,5 en €50 miljoen. De overheid staat garant voor 50% van de lening. Ondernemers moeten de lening binnen acht jaar weer aflossen. De GO-regeling is speciaal ontworpen voor middelgrote en grotere ondernemingen. Ruim 80% van alle leningen die mogelijk worden gemaakt door de GO komen bij bedrijven met minder dan 250 werknemers terecht.

Meer informatie: kamerbrief-over-ontwikkelingen-in-bedrijfsfinanciering (pdf-bestand)

Back To Top