skip to Main Content

Bedrijfswaardering

Een bedrijfsovername is een complexe aangelegenheid. Een bedrijf kopen of verkopen doe je vanzelfsprekend niet van de één op de andere dag. Je hebt je terdege voorbereid en bent er klaar voor. Maar wat is het bedrijf eigenlijk waard? Bedrijfswaardering is een dienst voor zowel koper als verkoper. Het helpt bij het bepalen van de uiteindelijke prijs die voor het bedrijf. In dit artikel vertellen we je hier meer over.

Wat is het verschil tussen prijs en bedrijfswaardering

Zijn bedrijfswaardering en prijs niet hetzelfde?

Vaak worden de begrippen prijs en waarde in één adem genoemd. Begrijpelijk, maar dit is echter niet juist. Bedrijfswaardering gaat uit van het bepalen van de waarde van een bedrijf. Hierbij wordt naar verschillende factoren gekeken en bovendien zijn er verschillende modellen waarmee gerekend kan worden. De uitkomst van dit complexe proces, de waarde van het bedrijf dus, hoeft niet gelijk te zijn aan de prijs die uiteindelijk overeengekomen wordt.

Op het begrip prijs zijn namelijk ook een aantal factoren van invloed. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoe graag jij het bedrijf in wilt lijven of hoe graag/snel de verkopende partij het bedrijf van de hand wil doen. Zo kan het zijn dat je bereid bent om meer te betalen dan de waarde van het bedrijf, omdat je het bedrijf kost wat het kost wilt overnemen of omdat het bedrijf in combinatie met je bestaande activiteiten meer waard is. Wanneer de verkopende partij het bedrijf het liefst zo snel mogelijk kwijt wil, zal deze bereid zijn genoegen te nemen met minder dan de waarde ervan. Bedrijfswaardering en prijs zijn uiteraard wel nauw met elkaar verbonden.

Bedrijfswaardering, de verschillende methoden

We hebben het al even kort aangestipt, de waarde van een bedrijf kan op verschillende manieren bepaald worden. We noemen de verschillende methoden kort, zonder hier verder op in te zoomen:

 • Goodwill methode
 • De methode vermogensverhoudingen
 • De DCF-methode (Discounted Cash Flow)
 • De intrinsieke waarde methode
 • De methode van de rentabiliteitswaarde

Zonder de juiste kennis van zaken is het bijna niet mogelijk om een bedrijf juiste te waarderen. Dit wil overigens niet zeggen dat je wat dit betreft met de handen over elkaar aan de zijlijn moet blijven staan. Integendeel! Het is belangrijk dat je weet waar de specialisten die je hebt ingeschakeld mee bezig zijn. Welke methode hebben zij gekozen? Waarom hebben zij specifiek voor deze methode van bedrijfswaardering gekozen? Welke informatie hebben zij gebruikt om hun keuzes te onderbouwen? Belangrijke vragen waar jij als uiteindelijke koper inzicht in moet hebben/krijgen. Voor de specialisten van IMK is het de normaalste zaak van de wereld om jou mee te nemen in de keuzes die zij (willen) maken. Zij werken immers voor jou en jij niet voor hen. Ga eens, geheel vrijblijvend, met hen in gesprek.

Welke verschillende methoden bedrijfswaardering zijn er
arrow-right
Wat is het beste moment om uw bedrijf te verkopen?
Binnen enkele minuten inzicht door 16 korte vragen? Doe de verkoopwijzer en bekijk wat het beste moment is om uw bedrijf te verkopen. Klik hier om te beginnen.

Tijd, een factor om rekening mee te houden

Niet alleen een bedrijfsovername kost tijd. Dit zelfde geldt voor het onderdeel bedrijfswaardering wat deel uitmaakt van een bedrijfsovername. Wees je hiervan bewust en hou hier rekening mee door hier voldoende tijd voor te nemen. Vergis je niet in de hoeveel informatie die moet worden verwerkt en hoeveel research er moet worden gepleegd om tot een juiste waardebepaling van het bedrijf in kwestie te komen.

Hoelang duurt een waardebepaling
Due diligence

Due diligence: Doe goed onderzoek!

Wanneer je een bedrijf wilt overnemen, dan verdient de financiële administratie van het bedrijf in kwestie natuurlijk de aandacht. Een boekhoudkundig onderzoek mag dan ook niet ontbreken in het proces dat bedrijfswaardering heet. Dit specifieke onderzoek wordt in vaktechnische termen ook wel een due diligence onderzoek genoemd, waarbij de verstrekte informatie getoetst wordt op de juistheid ervan.

Een echt grondig en gedegen due diligence onderzoek gaat echter verder dan enkel en alleen een controle en analyse van de financiële administratie. Ook fiscale en juridische aspecten van een bedrijfsovername vallen onder de reikwijdte van een due diligence onderzoek, net zoals de commerciële kant van het verhaal. Denk hierbij aan een overzicht van de klanten, contracten, overeenkomsten met medewerkers, leveranciers, afnemers, huurverplichtingen, leaseverplichtingen en vergunningen. Overigens is het goed om te weten dat je als koper verplicht bent om dit specifieke onderzoek uit te laten voeren. Een onderzoek als dit vraagt wederom om specialistische kennis en ook deze kennis kan IMK jou bieden.

Bedrijfswaardering & emoties

Bij een bedrijfsovername komt vrijwel altijd een stuk emotie om de hoe kijken. We praten veelal in processen, maar laten we niet uit het oog verliezen dat er ook een menselijke kant aan de aan –en verkoop van een bedrijf zit. Een goede onderlinge verstandhouding op basis van begrip en wederzijds respect draagt bij aan het handelen uit pure emotie. Dit komt het vertrouwen tussen koper en verkoper alleen maar ten goede en bovendien speelt de gunfactor tot bepaalde hoogte ook een rol.

Het is belangrijk om het hoofd koel proberen te houden en beslissingen te nemen op basis van gezond verstand en feiten. In het geval de onderhandelingen moeizaam verlopen zal dit lang niet altijd meevallen. Wanneer je dan de juiste mensen (lees: met ervaring en expertise) om je heen hebt verzameld wordt dit al een stuk eenvoudiger. Bij bedrijfswaardering hoort emotie, het is de kunst om hier op de juiste wijze mee om te gaan.

Emoties en bedrijfswaardering
arrow-right
Financieringsadvies zonder tijd of geld verspillen?
Elke dag adviseren wij honderden ondernemers!
Dit doen we met slimme oplossingen, zoals de online financieringsadviseur.

De rode draad in het proces van bedrijfswaardering

Als er na het lezen van dit artikel één ding duidelijk is geworden, dan is het wel dat een juiste bedrijfswaardering absoluut onmogelijk zonder de hulp van specialisten op dit gebied. Hoe goed je wellicht op financieel gebied onderlegd bent, je hebt eenvoudigweg de kennis en expertise niet om tot een voor beide partijen aanvaardbare prijs te komen.

IMK heeft deze kennis en expertise, zoals gezegd, wel in huis. Onze specialisten op het gebied van bedrijfswaardering zijn gepokt en gemazeld in dit aspect van bedrijfsovername en weten als geen ander wat hier allemaal bij komt kijken. Maak gebruik van deze ervaring en kennis en bel gerust voor een geheel vrijblijvende afspraak met één van onze adviseurs.

De rode draad bij bedrijfswaardering
telefoon-icon
Betrouwbaar en goed hoeft niet duur te zijn!

Laat jouw gegevens achter en wij bellen je terug.
Of bel ons op: 088 - 999 00 00.

  Jouw gegevens zijn veilig. We zullen ze nooit aan derden verstrekken.

  Lees hier de laatste nieuwsberichten
  Rijk: ‘Hoe geweldig is het dat iemand mee kan kijken terwijl je aan het opstarten bent’
  Arno: ‘Sparren leert mij hoe ik dingen anders kan doen, zelfs met 20 jaar ervaring als ondernemer’
  IMK Succesverhaal
  Romy: ‘In eerste instantie was ik sceptisch. Gelukkig werd ik positief verrast.’
  Hans: ‘Ja, die Zoom-momenten met mijn coach, daar heb ik echt wat aan gehad’
  Fatima: ‘Je kunt aangeven wat jouw vraagstuk is, en daar wordt dan vervolgens een coach bij gezocht’
  Eus: ‘Door de coachingsgesprekken van het IMK ben ik veel bewuster gaan nadenken over potentiële opdrachten’
  Felix: ‘Van elkaar leren en samen kijken hoe we verder komen. Dat is sparren voor mij’.
  Groei Tijdens Corona
  Bart schakelt ondanks groei tijdens corona toch IMK in: ‘Ik zou het iedere ondernemer aanraden.’
  MKB Noodlijn nog vaker inzetten
  Hoe gaat het met de kleine ondernemer? 
  AMvB tijdelijke Bbz vanaf 1 oktober 2021 
  Toiny: ‘Ik had zo weinig werk dat ik al op het punt stond om me te laten omscholen’
  De zaken lopen gesmeerd, totdat Covid-19 opduikt. Vanuit het IMK worden Cindy en haar man aan een coach gekoppeld.
  Dag van de Scheiding
  Mark: ‘Door de juiste mensen om je heen te verzamelen, worden deuren naar succes geopend’
  Cindy: ‘Scheiden en eigen onderneming hebben is complex. Het is dan fijn dat alles onder één dak geregeld kan worden.’
  Rob: ‘Mijn nieuwe business door sparren in snel tempo op de rails’
  Femke (38) twijfelde of ze haar vaste baan moest opgeven om te gaan ondernemen: ‘Het voelde als een vrije val’
  Suzanne: ‘Sparren geeft ons nieuwe en verhelderende inzichten om te groeien’
  Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact op!


   Jouw gegevens zijn veilig. We zullen ze nooit aan derden verstrekken.

   Bedrijfsovername

   Back To Top