skip to Main Content

Bedrijfswaardering

Prijs en waarde van ondernemingen (of delen daarvan) zijn zelden gelijk en in de praktijk leidt dat regelmatig tot misverstanden, niet-ingevulde verwachtingen en tot conflicten tussen aandeelhouders, potentiële kopers en verkopers.

De prijs is simpelweg het resultaat van een proces van vraag en aanbod, vol rationele en minder rationele argumenten. En veel argumenten blijven doorgaans onzichtbaar voor de ander. Een momentopname.

Waarde van een onderneming daarentegen is de uitkomst van een rationeel proces waarin informatie uit verleden, heden en over de toekomst wordt gebruikt om de winstopbrengsten van een onderneming in de toekomst in te schatten. Tegenover deze verwachte winstopbrengsten speelt risico een belangrijke rol in waarde. Wat is het risico dat de verwachte winstopbrengsten in werkelijkheid hoger of lager zouden kunnen uitvallen. Waarde is geen momentopname, maar bevat wel veel aannames, die weer tot discussies kunnen leiden.

Bedrijfswaardering is belangrijk omdat het houvast geeft in veel processen, zoals in- of uittreding van aandeelhouders. Of bij het bepalen van de verkoopprijs van een ondernemingen. Of bij discussies met de fiscus. Of bij echtscheidingen en erfenissen.

Er zijn verschillende methoden om de waarde van een onderneming te berekenen, bijvoorbeeld door de inschatting van vrije kasstromen in de toekomst of door vergelijking van de onderneming met andere identieke ondernemingen, waarvan de waarde bekend is en al die methoden leveren ‘een stukje van de waarheid’. Veel belangrijker dan de precieze uitkomst van een bedrijfswaardering is het proces waarmee deze uitkomst is verkregen. Welke aannames zijn gedaan en waarom? Dat zorgt ervoor dat de waarde, als het goed is, zelden als een getal wordt weergegeven, maar als een bandbreedte, waartussen de waarde waarschijnlijk ligt. Hoe grondiger het proces, hoe nauwer de bandbreedte.

Goede bedrijfswaardering begint dan ook met goede communicatie met de ondernemer, diepgaande kennis over de branche, inzicht in de omgeving van de onderneming en bedrijfseconomische deskundigheid. Een schaap met vijf poten, dus. En daarom past IMK zo goed bij de waardering van bedrijven. IMK is onafhankelijk, werkt met deskundige adviseurs die zijn aangesloten bij het Nederlands Instituut voor Register Valuators.

Wilt u meer weten over de bijdrage van IMK bij het waarderen van uw bedrijf, laat ons dat dan weten. De kennismaking is vrijblijvend en helpt u vast en zeker al een stapje verder. Meer informatie? Plan hier uw telefonisch informatiegesprek in.

telefoon-icon
Betrouwbaar en goed hoeft niet duur te zijn!

Laat jouw gegevens achter en wij bellen je terug.
Of bel ons op: 035 - 750 79 99.

Jouw gegevens zijn veilig. We zullen ze nooit aan derden verstrekken.

Bedrijfsovername

Nominatie computable awards
Top 5 notering voor de Computable Award 2018

'beste ICT-oplossing in het MKB'

Wij streven naar eerlijke MKB financiering! Geen geld en tijd verspillen aan onredelijke voorwaarden en afwijzingen. Onze financieringswijzer is door de Computable Awards genomineerd als beste ICT-oplossing in het MKB.

Bekend van onder andere
Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact op!

Jouw gegevens zijn veilig. We zullen ze nooit aan derden verstrekken.

Back To Top