skip to Main Content
Instituutvoorbedrijfsovername

Omdat een
ondernemer
ook een mens is.
Direct advies nodig?

Bedrijfsovername - Combineer zakelijke en persoonlijke belangen

Al bijna 75 jaar begeleid het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) ondernemers bij bepalende momenten in hun leven. Als hét adviesbureau van het MKB blijven wij trouw aan onze maatschappelijke missie; het vinden van de beste oplossing voor de ondernemer!

Door jarenlange ervaring in het adviseren en begeleiden van ondernemers kan IMK putten uit een uitgebreid netwerk van bedrijven die potentieel koper of verkoper zijn. Alle 40 adviseurs leveren expertise en branchekennis om een transactie van begin tot eind succesvol te begeleiden. Onze senior partners hebben zelf allemaal een achtergrond als ondernemer en brengen ervaring uit verschillende hoeken mee.

Bedrijfsoverdracht is niet slechts een momentopname, het is een proces. Is het bedrijf al verkoopklaar? Dat kan niet in een paar maanden, daar heb je meer tijd voor nodig. Wij begeleiden ondernemers in een aantal fases naar de positie, waarop hij of zij het bedrijf het beste kan overdragen. Daar komt bij, dat we niet alleen naar het bedrijf kijken, maar ook naar de ondernemer zelf. Waar wordt de ondernemer in kwestie  gelukkig van en wat is er  financieel nodig om straks, na de overdracht van de onderneming, financieel onbezorgd te kunnen leven.

telefoon-icon
Betrouwbaar en goed hoeft niet duur te zijn!

Laat jouw gegevens achter en wij bellen je terug.
Of bel ons op: 088 - 999 00 00.

  Jouw gegevens zijn veilig. We zullen ze nooit aan derden verstrekken.

  Bedrijfsovername

  Bedrijfsovername

  Bedrijfsovername? Hier moet je op letten!

  Bij een bedrijfsovername komt veel kijken. Bedrijfswaardering, overnamefinanciering, fiscale –en juridische aspecten en ga zo maar door. Voor veel ondernemers toch een andere tak van sport. Bij IMK merken we dat het proces dat achter een bedrijfsovername schuil gaat nog wel eens vragen oproept. Uiteraard is geen overname hetzelfde, het betreft immers altijd maatwerk. In dit artikel belichten we een aantal belangrijke aandachtspunten met betrekking tot bedrijfsovernames. IMK heeft alle kennis en expertise in huis om jou te begeleiden bij een overname. Je staat er dus niet alleen voor!

  Een bedrijfsovername kan vanuit twee invalshoeken worden benaderd. Zo ben je de verkopende partij wanneer je besloten hebt om jouw bedrijf te verkopen. Heb je plannen om een bedrijf te kopen? Dan ben je uiteraard de kopende partij. Voor beide vormen geldt dat tijd een belangrijke factor is om rekening mee te houden. Hou er rekening mee dat een overname niet van de één op de andere dag is gerealiseerd. Trek hier dan ook voldoende tijd voor uit. Een overname kan in enkele maanden afgerond zijn, maar kan net zo goed enkele jaren in beslag nemen. Dit is onder andere afhankelijk van de grootte van het bedrijf.

  Een goede voorbereiding is essentieel

  Ga je een bedrijf kopen of jouw bedrijf verkopen? Dan is een goede voorbereiding en planning essentieel. Eerst moet natuurlijk duidelijk zijn waarom jij eigenlijk jouw bedrijf wil verkopen of waarom je dat ene specifieke bedrijf graag wilt overnemen? Een bedrijfsovername heeft immers altijd een reden. Door je zelf, als voorbereiding, een aantal vragen te stellen dwing je jezelf om hier kritisch over na te denken. Voorbeelden van dit soort kritische vragen zijn:

  • Is mijn bedrijf interessant voor potentiële kopers?
  • Wat zijn de fiscale gevolgen van de geplande bedrijfsovername?
  • Welke ondernemingsvorm is het meest geschikt?
  • Wat is een juiste aan –of verkoopprijs?
  • Hoe ziet mijn toekomst eruit na de overname? Ga ik een bepaalde functie in het bedrijf vertegenwoordigen en, zo ja, welke?
  • Hoe is één en ander geregeld met betrekking tot de aansprakelijkheid?

  Deze vragen zijn van toepassing op zowel een bedrijf kopen als een bedrijf verkopen. Overigens zijn er nog veel meer vragen te stellen. Bovenstaande opsomming is dan ook zeker niet volledig en slechts bedoeld om je een beeld te geven wat er komt kijken bij een bedrijfsovername. Het antwoord op dit soort vragen is in de praktijk vaak erg lastig te geven. Zoals eerder gezegd is het overnemen van een bedrijf een heel specifieke tak van sport. Zonder de juiste kennis en expertise loop je het risico zaken niet goed te regelen. Dit kan verregaande juridische en fiscale gevolgen voor je hebben.

  We raden je aan om een derde partij in te schakelen wanneer je een bedrijf gaat kopen of verkopen. Een derde partij is onafhankelijk en kijkt rationeel naar het proces. IMK Bedrijfsovernames is deze derde partij voor jou en helpt je van de allereerste stap tot en met de afronding van de koop of verkoop. Een telefonische afspraak is snel gemaakt en verplicht je tot niets.

  Voorbereiding
  Wat is de waarde van mijn bedrijf

  Bedrijfswaardering

  Naast tijd en een goede voorbereiding is ook de prijs van het bedrijf in kwestie een belangrijke factor in het overnameproces. Als het gaat om bedrijfsovernames spreken we niet zozeer over de prijs, maar liever over ‘bedrijfswaardering’. De aan –of verkoopprijs wordt immers niet alleen bepaald door vraag en aanbod. Sterker nog, de waarde van een bedrijf is in verreweg de meeste gevallen niet hetzelfde als de prijs van een bedrijf. Bedrijfswaardering omvat dan ook alle aspecten die medebepalend zijn voor de verkoopprijs die aan een onderneming wordt gekoppeld.

  Bij bedrijfswaardering komen zowel rationele zaken als emotionele aspecten aan bod. Je kunt de waarde van een bedrijf op verschillende manieren bepalen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een bedrijf te vergelijken met branchegenoten, waarvan de waarde van het bedrijf al wel bekend is. Ook kun je kijken naar de te verwachten toekomstige vrije kasstromen van een bedrijf. Vaak gaat het echter in veel mindere mate om de gebruikte methode. Zowel de kopende als de verkopende partij hecht over het algemeen veel meer waarde aan het proces rondom bedrijfswaardering. Met andere woorden, de motivatie erachter is belangrijk. Weten wat er speelt in jouw branche (nu en in de toekomst) en bedrijfseconomisch inzicht zijn hierin een absolute pré.

  Overnamefinanciering

  En dan is het (eindelijk) zo ver. De bedrijfsovername bevind zich in de laatste fase. Kortom, er zijn spijkers met koppen geslagen en de bedrijfsovername is zo goed als afgerond. De fiscale en juridische gevolgen zijn besproken en afgedicht. Ook zijn jullie het eens geworden over het te betalen bedrag voor het bedrijf in kwestie. Beide partijen kijken tevreden terug op het gehele proces en het is alleen nog slechts een kwestie van betalen.

  Jammer genoeg wijst de dagelijkse praktijk vaak uit dat de deal het op het allerlaatste moment toch niet doorgaat. De financiering van de koop of verkoop blijkt niet voor elkaar te zijn. Voor beide partijen niet wenselijk natuurlijk en bovendien erg frustrerend. Overnamefinanciering krijgt helaas lang nog niet altijd die aandacht die het zou moeten krijgen. IMK biedt ook in dit onderdeel van een bedrijfsovername uitkomst. Onze ervaren financieringsspecialisten helpen bij het vinden van een passende financiering om de overname van het bedrijf tot een goed en succesvol einde te brengen. We maken hierbij gebruik van ons uitgebreide netwerk en uitstekende contacten met onder andere banken en investeerders. Hierbij is het goed om te weten dat wij niet alleen de overnamefinanciering begeleiden/regelen voor ondernemingen die wij gedurende het hele bedrijfsovernameproces hebben begeleid. Ook wanneer we je alleen voor een (overname)financiering bij ons aanklopt zijn we je graag van dienst.

  IMK weet als geen ander de weg in het midden –en kleinbedrijf. Kiezen voor IMK is dan ook kiezen voor een betrouwbare partner die beschikt over de juiste kennis, expertise, netwerk en contacten. IMK levert een breed scala aan diensten voor het MKB, waar begeleiding tijdens een bedrijfsovername slechts één voorbeeld van is. Neem dan ook eens contact met ons op. Wij vertellen je graag wat wij voor jou en jouw bedrijf kunnen betekenen!

  Financiering bij overname
  KLANTWAARDERING
  1271 klantwaarderingen
  HET INSTITUUT VAN
  MKB-ONDERNEMERS
  49.360 ondernemers geholpen
  ONLINE
  & LOKAAL
  10 vestigingen
  Bekend van onder andere
  Lees hier onze blog

  Hier vindt u een overzicht van de laatste blogberichten. Klik hier voor alle blogberichten

  Dag van de Scheiding

  Een dag uitroepen tot Dag van de Scheiding klinkt wellicht wat onlogisch. Een scheiding is immers geen vreugdevol iets, integendeel. Waarom dan toch deze dag? Omdat het nodig is – en hard ook. De Dag van de Scheiding, dit jaar op 10 september, is in het leven geroepen door de vereniging van Familie- en Erfrecht…

  Conflictregisseur Yvonne Blijie: ‘Ondernemersgezinnen scheiden anders’

  Tijdens haar studie Bedrijfseconomie startte Yvonne Blijie samen met haar broers een horecaonderneming. Hun ondernemersgeest en haar organisatievaardigheden bleken een gouden combinatie, met (inter)nationaal succes tot gevolg. Maar Blijie kent ook de andere kant van succesvol ondernemen. Crises besparen niemand, en dus ook Yvonne en haar broers niet. Toch brachten die heftige periodes Yvonne de…

  Regeren is vooruitzien!

  Wat is het toch lastig om vooruit te kijken. Terugkijken is veel gemakkelijker, achteraf heb je namelijk altijd gelijk. Wie de coronacrisis had zien aankomen, had de juiste stappen gezet. Wie tien jaar geleden de financiële crisis had zien aankomen , had een fortuin gemaakt. Een vermogensbeheerder zei wel eens tegen me, dat als hij…

  Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact op!


   Jouw gegevens zijn veilig. We zullen ze nooit aan derden verstrekken.

   Toch nog niet gevonden wat je zocht?
   Vind artikelen uit de kennisbank, veelgestelde vragen en ondersteunende informatie:
   Back To Top