skip to Main Content

Begeleiding bij aankoop van bedrijven

De aankoop of overname van een bedrijf kent verschillende vormen. De meest gangbare zijn:

  • Bedrijfsoverdracht: de (gedeeltelijke) overdracht van de activa en passiva of de aandelen van een verkopende partij en
  • Management buy-out: het verwerven van het eigendom en de leiding van een onderneming door het zittende management.
  • Management buy-in: het verwerven van (deel van het) eigendom en de leiding van een onderneming door een derde.

De aankoop van een onderneming is een complex proces en vaak zijn verschillende specialisten, zoals juristen en accountants betrokken, maar die brengen niet de deskundigheid van een goede overname met zich mee. De beste overnames zijn overnames, waarbij beide partijen altijd respectvol met de ander omgaan en volgens IMK is dat actief voor elkaar krijgen de kern van een goed overnameproces.

De begeleiding van een aankooptraject met IMK doorloopt een aantal stappen, waarbij de verkopende partij veelal de regie zal nemen. U wilt als koper het risico van een overname (de target) willen beheersen. Daarvoor is het van belang in iedere stap van het proces goed te begrijpen onder welke condities het bedrijf verkocht wordt. Wat is de scope, wat zijn de garanties en zekerheden, etc. Daarom wordt vaak een due diligence onderzoek uitgevoerd. Een due diligence onderzoek richt zich op het vaststellen van de juistheid van de informatie. Daarnaast worden de risico’s en kansen van de over te nemen onderneming in kaart gebracht. In de wandelgangen wordt een due diligence vaak een boekenonderzoek genoemd, maar in de praktijk omvat het veel meer. Bij een due diligence onderzoek wordt namelijk niet alleen het financiële reilen en zeilen van een potentiële overnamekandidaat of samenwerkingspartner uitgebreid doorgespit, maar wordt ook gekeken naar de fiscale en personele kanten.

Succesvolle aankoop van een onderneming begint met goede communicatie tussen u en uw adviseur, diepgaande kennis over de branche, inzicht in de omgeving van de onderneming en bedrijfseconomische deskundigheid. Een schaap met vijf poten, dus. En daarom past IMK zo goed bij de begeleiding van de aankoop van bedrijven. IMK is onafhankelijk, werkt met deskundige adviseurs die zijn aangesloten bij het Nederlands Instituut voor Register Valuators.

Wilt u meer weten over de bijdrage van IMK bij het verkopen van uw bedrijf, laat ons dat dan weten. De kennismaking is vrijblijvend en helpt u vast en zeker al een stapje verder. Meer informatie? Plan hier uw telefonisch informatiegesprek in.

telefoon-icon
Bedrijfsadvies zonder tijd of geld verspillen?
Laat uw gegevens achter en wij bellen u terug. Of bel ons op: 088-9990000Uw gegevens zijn veilig. We zullen ze nooit aan derden verstrekken.Bedrijfsovername

Nominatie computable awards
Genomineerd voor de Computable Award 2018

voor 'de beste ICT-oplossing in het MKB'

Wil je ons helpen met jouw stem in onze strijd voor eerlijke mkb-financiering en tegen geld en tijd verspillen aan onredelijke voorwaarden en afwijzingen.

Veeeeeeeeeel dank!

Bekend van onder andere
Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op!
Uw gegevens zijn veilig. We zullen ze nooit aan derden verstrekken.


Back To Top