BBZ – Bijstand voor Zelfstandigen

Ben je ondernemer en dreigen er financiële problemen te ontstaan? Dat geeft flink wat stress, maar gelukkig zijn er nog oplossingen mogelijk. De BBZ regeling kan financiële ondersteuning bieden voor jou als ondernemer. Hoe vraag je zoiets aan?

Wat is de BBZ-regeling?

BBZ staat voor ‘Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen’. Het is een regeling voor ondernemers die financieel in de problemen zijn geraakt en hier zelf (voorlopig) niet meer uit kunnen komen. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij er opeens niet meer genoeg inkomen binnenkomt uit het bedrijf. De BBZ regeling zorgt ervoor dat jouw inkomen wordt aangevuld tot bijstandsniveau.

Wat heeft het IMK met de BBZ-regeling te maken?

Bij het aanvragen van een BBZ regeling wordt de bedrijfssituatie beoordeeld door het IMK. Daarnaast adviseren we de gemeente om de regeling wel of niet toe te passen. Je maakt namelijk alleen kans op de BBZ regeling wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Vind het antwoord op jouw vraag over de BBZ!

Wanneer je aanspraak maakt op de BBZ regeling, zijn de volgende vormen van ondersteuning mogelijk:

  • Een lening (hier betaal je rente over) of borgstelling
  • Begeleiding en advies
  • Eenmalige kapitaalinjectie
  • Aanvulling van het inkomen tot bijstandsniveau.

Hoeveel geld je precies ontvangt, is afhankelijk van verschillende factoren. Jouw eigen vermogen kan ook van invloed zijn op de vorm van ondersteuning die je ontvangt.

Om de BBZ regeling te ontvangen, moet je in ieder geval aan deze voorwaarden voldoen:

  • Je bent Nederlander en je woont in Nederland. Ben je geen Nederlander? Dan heb je in ieder geval een geldige verblijfstitel.
  • Je bent minimaal 18 en maximaal de pensioengerechtigde leeftijd
  • Je hebt een bedrijf of je wilt een bedrijf starten

Heb je al een eigen bedrijf? Dan moet jouw bedrijf in ieder geval aan deze voorwaarden voldoen.

  • Je werkt minimaal 1.225 uur per jaar in het bedrijf
  • Je bent ingeschreven bij de KvK en de Belastingdienst
  • Je hebt zeggenschap over jouw eigen bedrijf
  • Je loopt financieel risico met jouw bedrijf.

Haal jij tijdelijk niet genoeg inkomen uit jouw bedrijf? Dan kan je via de BBZ-regeling een aanvullende uitkering krijgen. Jouw inkomen wordt dan voor maximaal 1 jaar aangevuld tot het bijstandsniveau. Heb je betalingsproblemen of moet je investeringen doen die je niet meer kunt betalen? Dan kan je een lening of een borgstelling krijgen. Om aanspraak te maken op deze regelingen, moet jouw bedrijf in ieder geval levensvatbaar zijn. Dit wordt beoordeeld door een specialist van het IMK.

Wil je een eigen bedrijf gaan beginnen en verwacht je niet direct genoeg inkomen uit het bedrijf te kunnen halen? Dan kan je eventueel ook aanspraak maken op de BBZ regeling. Je moet dan aan deze voorwaarden voldoen:

  • Je gaat minimaal 1.225 uur per jaar in het bedrijf werken.
  • Je hebt een inkomen op bijstandsniveau of je krijgt dat binnenkort.
  • Je bent werkloos of je dreigt werkloos te worden.

De BBZ- regeling is ook geschikt voor ondernemers die een bedrijf willen opstarten maar verwachten om hier in de komende nog niet genoeg inkomen uit te halen. In de tijd dat je niet genoeg inkomen uit je onderneming haalt, wordt jouw inkomen aangevuld tot het bijstandsniveau. Heb je niet genoeg geld om het bedrijf op te starten? Dan is een lening of een kapitaalinjectie mogelijk.

Voor ondernemers die 55 jaar of ouder zijn en voor langere tijd niet meer genoeg inkomen uit het bedrijf kunnen halen, zijn er andere regelingen. Via deze regeling krijg je tot jouw pensioengerechtigde leeftijd een aanvullende uitkering. Zo krijg je dus een inkomen op bijstandsniveau. Voor noodzakelijke investeringen is een kapitaalinjectie mogelijk. Je moet dan wel minimaal 10 jaar zelfstandig ondernemer zijn en jouw bedrijf moet een minimaal een winst maken.

Wanneer je 55 jaar of ouder bent en een bedrijf hebt wat niet meer levensvatbaar is, kan je beroep doen op de BBZ-regeling. Je krijgt dan een aanvullende uitkering, waardoor jouw inkomen maximaal tot het bijstandsniveau wordt aangevuld. Deze uitkering krijg je voor maximaal één jaar.

Dat is afhankelijk van jouw individuele situatie. Daarnaast is dit ook afhankelijk van jouw vermogen. Waar je precies recht op hebt, wordt door jouw gemeente aangegeven.

Neem contact op!

Laat jouw gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Wil je de inhoud van deze pagina delen? Dat kan: